Το ελαιόλαδο είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν. Σε σύγκριση με άλλα λίπη και έλαια, περιέχει μεγάλες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και ελάχιστες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Δεν είναι τυχαίο ότι το ελαιόλαδο είναι ο ήρωας της μεσογειακής διατροφής. Πολυάριθμες μελέτες, που έχουν διεξαχθεί από τα μέσα του 20ου αιώνα, έχουν δείξει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της διατροφής, των ασθενειών και της θνησιμότητας από διάφορες ασθένειες.
Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τους διάφορους τύπους καρκίνου. Οι πληθυσμοί που την ακολουθούν κατανάλωναν μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων και, από την άλλη πλευρά, μεγάλες ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του διατροφικού μοντέλου είναι η χρήση του ελαιολάδου ως κύρια πηγή λίπους.