Τα Οφέλη και τα Πλεονεκτήματα του Ελληνικού Ελαιόλαδου

Decorative Element Decorative Element Decorative Element Decorative Element Decorative Element
2024.07.03

Το ελαιόλαδο είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν. Σε σύγκριση με άλλα λίπη και έλαια, περιέχει μεγάλες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και ελάχιστες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Δεν είναι τυχαίο που το ελαιόλαδο κυριαρχεί στη μεσογειακή διατροφή. Πολλές μελέτες, που διεξάγονται από τα μέσα του 20ού αιώνα, έχουν δείξει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της διατροφής, των ασθενειών και της θνησιμότητας από αυτές.

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορους τύπους καρκίνου. Οι πληθυσμοί που την υιοθετούν καταναλώνουν μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων και, αντιθέτως, μεγάλες ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του διατροφικού μοντέλου είναι η χρήση του ελαιόλαδου ως κύρια πηγή λίπους.

Το ελαιόλαδο συμβάλλει στα ακόλουθα:

  • Καλύτερη απορρόφηση βιταμινών
  • Έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης
  • Προστασία από καρδιαγγειακές ασθένειες
  • Προστασία από καρκίνο
  • Αντιμετώπιση ελκών του πεπτικού συστήματος
  • Υγιής λειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης
  • Αργή εξέλιξη της γήρανσης
  • Αντιαλλεργική δράση

Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιόλαδου, με εκτιμώμενα 170 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, σε όλη τη χώρα. Από αυτά, 140 εκατομμύρια ανήκουν σε ποικιλίες που προορίζονται για την παραγωγή ελαιόλαδου. Η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων και η παραγωγή και χρήση του ελαιόλαδου ξεκίνησε περίπου πριν από 7000 χρόνια, και το βασικό του πλεονέκτημα είναι η ποιότητά του. Περίπου το 75% του παραγόμενου ετησίως ελαιόλαδου είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι αρχαίοι Έλληνες τίμησαν τα ευεργετικά του χαρακτηριστικά, με τον Όμηρο να το αποκαλεί “Υγρός Χρυσός” και τον Ιπποκράτη να αναγνωρίζει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Πίσω στο Blog